Kunst zien, voelen en maken

Stichting Kunst & Cultuur Aalsmeer biedt een educatief programma voor het Basisonderwijs. KCA vindt het belangrijk om te stimuleren dat kinderen van jongs af aan met kunst in aanraking komen.

Daarom zijn ze blij dat ze ook dit jaar kunst-kijklessen kunnen aanbieden. Deze lessen zijn bedoeld voor leerlingen van het basisonderwijs. Het is een kans om dichtbij school beeldende kunst te ervaren. Op een speelse en vrolijke manier worden leerlingen wegwijs gemaakt aan de hand van de actuele expositie in het Oude Raadhuis, een historisch gebouw in het oude dorpshart van Aalsmeer.

De lessen zijn er vooral op gericht om kinderen kunst te laten ervaren. Centraal staat daarom de vraag: ‘wat vind jij ervan?’ Spelenderwijs worden zo allerlei begrippen en technieken met daarbovenop de ‘kunst van het kijken’ uit de beeldende kunst geïntegreerd in de les. Samen met de museumdocent bekijken de kinderen de kunstwerken en ontstaat er een gesprek over de verschillende vragen die de kunstwerken, hetzij tweedimensionaal, hetzij driedimensionaal oproepen. Zo raken kinderen vanzelf vertrouwd met beeldende kunst en de begrippen die er gehanteerd worden.

Kinderen kijken graag, vragen zich van alles af, kunnen vrij associëren en houden ervan om dingen zelf te maken. Daarom kiest het KCA ook voor een interactieve aanpak. Het gaat niet alleen om een rondleiding, maar ook om het uitvoeren van tekenopdrachten, om het formuleren van vragen en om het verwoorden van gedachten. Iedere les kent daarom een onderdeel waarin de kinderen zelf creatief werken.

De leerlingen kruipen als het ware in de huid van de kunstenaar en gebruiken de materialen uit zijn of haar atelier. Tijdens de les maken kinderen tekeningen, schilderijen en/of gedichten.

De lessen worden gegeven door Karin Borgman. Karin is niet alleen beeldend kunstenaar en mede-bedenker van projecten als De Gebreide Boomgaard en Het Veldboeket, maar is ook Master Kunsteducatie en docent beeldende vorming in het voortgezet onderwijs.

  • De bijdrage van de school om deze kunstles mogelijk te maken is € 120,- per anderhalf uur (incl. btw)
  • Dat is inclusief tekenmateriaal, een klassenfoto van de kinderen met hun tekeningen bij de kunstwerken en koffie voor de begeleiders!
  • Het vervoer van en naar het Oude Raadhuis dient door de school zelf te worden geregeld.
  • Ouders zijn bij de les van harte welkom.
  • Het is wenselijk dat de leerkracht van de klas meekomt en blijft tijdens de les.

Informatie
Aankomende activiteiten