Watertoren: dè bezienswaardigheid van Aalsmeer

De Watertoren is een Rijksmonument van ruim 85 jaar oud. De Watertoren van Aalsmeer werd in 1928 gebouwd om de inwoners van Aalsmeer en omstreken van drinkwater te voorzien en is sindsdien een baken aan de Westeinderplassen. De toren is 51 meter hoog en gebouwd in de zogeheten Art Déco stijl. Ontwerper van de watertoren is Hendrik Sangster, die tussen 1923 en 1945 twintig Nederlandse watertorens ontwierp. Hij had een eigen stijl die erg gewaardeerd werd. De watertoren van Aalsmeer wordt gezien als één van de mooiste van ons land.

De gemeente Aalsmeer is eigenaar van de watertoren. Door de Aalsmeerse gemeenteraad is besloten dat de watertoren niet commercieel geëxploiteerd mag worden, maar toegankelijk moet blijven voor publiek. Er mag weinig tot niets aan de toren veranderd of aangepast worden, omdat dit het monumentale karakter geweld aan kan doen. De gemeentelijke monumentencommissie ziet er zorgvuldig op toe dat de watertoren in authentieke staat blijft. Wel zijn er aanpassingen in de toren gedaan om veiligheid te betrachten voor de klim naar boven. De leuningen aan de trappen zijn verhoogd en bovenop de toren is de buitenmuur met een enkel hekwerk hoger gemaakt.

De watertoren organiseert tal van open dagen en ook basisschoolleerlingen brengen er regelmatig bezoekjes. Verder kunnen bruidsparen in de toren hun huwelijksceremonie laten voltrekken en ook andere feestjes of exposities kunnen plaatsvinden in de watertoren.


Informatie
  • discipline: rijksmonument, bezienswaardigheid
  • doelgroep: kinderen, jeugd, volwassenen
  • openingstijden: iedere tweede en vierde zondag van de maand 
  • tel. 0297 362 514
  • e-mail: s.b.w.a@caiway.net
  • website: www.aalsmeer-watertoren.nl
Locatie

Watertoren Aalsmeer
Kudelstaartseweg 16
1431 GA Aalsmeer
tel. 0297 362 514
email: s.b.w.a@caiway.net
website: www.aalsmeer-watertoren.nl

Aankomende activiteiten